Röviditalok
Grappa, az olaszok kedvence
A tölgyfahordóban érlelt italkülönlegesség, a grappa Olaszországból származik. A szóban forgó alkohol karakteres mivoltának köszönhetően, csak azoknak a személyeknek ajánlott, akik kedvelik a markáns ízeket. A grappa tulajdonképpen törkölypálinka, vagyis a borkészítés folyamatából megmaradt törköly párlásából keletkezett ínyencség. Alkoholtartalma viszonylag magas, minimális 37%, de a 46%-os páraltok sem számítanak ritkaságnak. A törkölypálinka elkészítése komoly múltra tekint vissza. A grappa-készítő mesterek tevékenysége már a XIV. században is ismert volt, különösen Észak-Olaszország területein. Az alkoholos italok piacán előkelő helyet elfoglaló ősét a kolostorok szerzetesei készítették, az egészségük megőrzése céljából.
A szerzetesek a törkölyből főzött italt elsősorban az emésztőrendszer panaszainak megszűntetése céljából fogyasztották. A szerzetesek mestersége a kolostorok falain kívül is népszerűnek számított, így az alkimisták, majd az egyszerű parasztok is próbálkoztak finomítással. A tehetősebb parasztok voltak azok, akik tökélyre fejlesztették az elkészítés művészetét és megélhetés céljából eladás, sőt, exportálás formájában pénzre váltották a tudásukat. Ma is nagy keletje van egész Európában. Érdekesség, hogy az olaszok a kávéjukba is előszeretettel öntenek a pálinkából, a kettő egyedi kombinációját pedig „javított kávénak” hívják. Híres grappa márkák többek között a Bepi Tosolini, a Brotto vagy a Berta. Ezen brand-ek bármelyik produktumát is választjuk, az egyedi ízeket előre borítékolhatjuk.