Sajtok
Grana Padano, finom sajtkülönlegesség egyenesen Itáliából!
Az olasz konyha világszerte ismert és szeretett finomságai közül természetesen a sajtok, így a méltán népszerű Grana Padano sem hiányozhatnak. Az olasz gasztronómia kétségtelenül izgalmas világában kalandozva hamar megtanulhatjuk, milyen színes skálán is mozognak ezek az ínyencségek. A Grana Padano sajt egyébként nem újdonság, hiszen közel 900 éves múltra tekint vissza. Ezzel a „matuzsálemi korral” joggal pályázhat a világ egyik legrégibb keménysajt címre. Az olasz sajtkultúra ezen kiemelkedő szereplőjét, a Grana Padano-t minimum 15 hónapos érlelés után érdemes fogyasztani, de nem ritkák a minimálisan 2 éves érlelés után piacra engedett „gurigák” sem.
Apropó, guriga! Igazán tekintélyes méretekkel büszkélkedik, hiszen a sajtgyárat nem kisebb, mint 35-45 cm átmérőjű és legalább 18-20 cm magasságú ínycsiklandozó guriga formájában hagyja el. Ezzel az impozáns paraméterrel az egyik legnagyobb testű olasz sajtnak minősül. A világos, kemény belsejét, a még keményebb vörös vagy sárga kéreg védi. Ízre markáns, édeskés jellegű, illata elképesztően egyedi, karakteres. Fő alapanyaga a tehéntej. Ellentétben a szintén itáliai különlegességgel, a Parmigiano Reggiano (magyarul egyszerűen parmezánként ismert exkluzív csemege) sajtban fehérliszt is megtalálható. Ahogy az már lenni szokott, az igazán nívós ételkülönlegességekkel, a Grana Padano-t is előszeretettel hamisítják. Ha biztosra akarunk menni a kiszemelt termék eredetiségére vonatkozóan, a kérgére égetett márkajelzés láttán nyerhetünk bizonyosságot.